top of page
Theo Nyberg Uniper.jpg

Bakom en av de miljardinvesteringar som planeras i Östersund står den tyska energikoncernen Uniper. Under Fastighetsdagen berättar deras kommersiella projektledare Theo Nyberg vad som händer just nu i projektet och varför Östersund är den perfekta platsen för anläggningen.

 

Unipers anläggning ska byggas i anslutning till Jämtkrafts värmeverk i Lugnvik. Målsättningen är att årligen kunna producera cirka 100 000 ton e-metanol som kan ersätta fossila bränslen inom bland annat sjöfart och kemiindustri.

 

Målet är att fabriken ska stå klar 2029. Var i processen är ni nu?

– Vi är just nu i förprojekteringsfasen. Vi har säkrat tillgången till mark, vi gör markundersökningar för att se var vi ska placera anläggningen så att den påverkar omgivande miljö så lite som möjligt och så har vi börjat skissa på olika tänkbara utformningar av anläggningen. Vi har också initierat processen med miljötillstånd och planerar för ett samråd där vi bjuder in berörda parter. Förprojekteringen beräknas övergå i huvudprojektering i början av sommaren 2025.

 

Ni lade nyligen ner ett liknande projekt i Sollefteå, men planerna för Östersund står alltså fast?

– Ja, det gör de. Vi gjorde en genomlysning av alla våra projekt då vi utvärderade dem individuellt, och tyvärr såg vi inte längre förutsättningarna för ett affärsmässigt hållbart projekt för anläggningen i Sollefteå. Etableringen i Östersund är dock ett av de projekt som står fast och som vi fortsatt satsar helhjärtat på.

 

Kommer ni att behöva hjälp från Jämtlands näringsliv när det är dags att börja bygga?  

– Vi kommer att behöva mängder av olika typer av kompetenser och tjänster både under byggnationen och driftsfasen av anläggningen. Så här tidigt i processen är det svårt att räkna upp vårt exakta behov men bra kompetens är alltid attraktivt för oss. Lokalkännedom är även viktigt för att kunna utföra denna typ av projekt, så vi ser helt klart positivt på att samarbeta med lokala leverantörer.

 

Varför valde ni just Östersund som etableringsort?

– De handlar främst om tre saker; den stora tillgången på förnybar el till konkurrenskraftiga priser, tillgången till en stor elnätsanslutning och tillgången till biogen koldioxid från Jämtkrafts anläggning. Dessutom har vi ett väldigt bra samarbete med både Jämtkraft och kommunen.

Erik Ranängen Byggföretagen.jpg
Jenny Grip och Claes-Göran Carlsson Samling Näringsliv.jpg

Vi går mot en ljus framtid – är länets företag redo när allt drar i gång?

Landshövding Marita Ljung.jpg

Utmaningar och möjligheter när länet ställer om.

bottom of page